Verlichting in huis is verantwoordelijk voor meer dan 40% van je elektriciteitsrekening. Daarom is het belangrijk om altijd te kijken hoe je geld kunt besparen door zuiniger en effectiever met je verlichting om te gaan. Een schemerschakelaar kan hierbij enorm helpen en zal de energiekosten verlagen. In dit artikel kun je meer lezen over verschillende soorten schemerschakelaars en de voordelen die ze opleveren.

Hoe werkt een schemerschakelaar?


De schakelaar beschikt over speciale sensoren die bepaalde omstandigheden in huis detecteren en daarop de verlichting afstemmen. Bewegingssensoren in de schakelaar kunnen detecteren wanneer iemand de kamer is binnengekomen, wanneer de kamer leeg is en hoeveel natuurlijk daglicht in de kamer aanwezig is. Dit wordt gedetecteerd door middel van een zogenaamde passieve infrarood technologie welke het licht meet dat wordt gereflecteerd door objecten in een lege ruimte.
De schakelaar wordt in directe lijn geplaatst met zichzelf en de eventuele persoon die een ruimte binnen zal lopen. Wanneer het nodig is zal de schakelaar het licht dimmen, oplichten of in- of uitschakelen. Als er gedurende een bepaalde tijd geen beweging wordt gedetecteerd in de ruimte zal de schakelaar het licht dimmen of uitschakelen.

De voordelen van een schemerschakelaar binnenshuis


De sensoren die zich bevinden in de schemerschakelaars bieden vele voordelen, waaronder enkele financiële voordelen:

1. Efficiënter gebruik van elektriciteit


Omdat de verlichting in huis automatisch wordt geregeld zal er minder elektriciteit worden verspild. Je hoeft zelf niet meer na te denken over het uitschakelen van het licht omdat de schakelaar vanzelf detecteert wanneer er niemand meer in de ruimte is. De schakelaar schakelt het licht pas weer aan als iemand de ruimte binnenloopt, wat een hoop geld bespaart en daarbij ook milieuvriendelijker is.

2. Gebruiksvriendelijkheid


Omdat het licht vanzelf aangaat wanneer je de kamer binnenloopt, hoef je niet in het donker te zoeken naar de lichtschakelaar. De sensoren die de schakelaar aansturen kunnen op gevoeligheid worden aangepast. Je hebt dus zelf de controle over hoe vaak en hoe gemakkelijk het licht wordt ingeschakeld.

3. Extra beveiliging


Omdat het licht altijd wordt ingeschakeld wanneer iemand het huis of de kamer binnenloopt, zal dit ook gebeuren wanneer een inbreker binnendringt. Schemerschakelaars kunnen een echt afschrikmiddel zijn bij een inbraak in je huis.

Voordelen buitenshuis


Schemerschakelaars voor buiten schrikken dieren en inbrekers af. Dit werkt zowel overdag als ‘s nachts omdat ze ofwel een helder licht uitstralen of worden opgemerkt door eventuele inbrekers. Dit zal de veiligheid van je woning verbeteren.
Daarbij kunnen schemerschakelaars geïnstalleerd worden om sfeerverlichting buiten in de tuin te activeren wanneer je de tuin inloopt. De felheid van de sfeerverlichting buiten kan hierbij naar je eigen voorkeur ingesteld worden.
Omdat de technologie van schemerschakelaars al lange tijd in werking is, weten we nu dat schemerschakelaars vele jaren mee kunnen gaan. Daarom zijn ze onderhoudsvriendelijk in gebruik en een goedkope, duurzame investering.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter