Het is enorm belangrijk dat mensen gaan verduurzamen. Gelukkig worden steeds meer mensen hier bewust van. Je ziet steeds meer elektrische auto’s op de wegen. De overheid voert vele projecten uit om het land te verduurzamen. Ook zie je steeds meer zonnepanelen in het Nederlandse straatbeeld. Dit is ook niet gek. Zonnepanelen zijn enorm duurzaam en daarnaast ook nog eens goed voor je portemonnee. De energie die je door middel van zonnepanelen opwerkt is namelijk veel goedkoper dan de energie die je gebruikt vanuit de energieprovider. Het is dus zeker het overwegen waard om zelf zonnepanelen aan te schaffen voor op jouw huis. Wanneer je deze investering te duur vindt, is het altijd mogelijk om zonnepanelen te huren. Je kan op deze manier optimaal gebruik maken van de duurzaam opgewerkte stroom, zonder een enorme investering te hoeven doen. Voordat je zonnepanelen gaat installeren is het belangrijk om vooraf te kijken naar de juiste opstelling van zonnepanelen. Vaak gebeurt dit door het installatiebedrijf, maar het is ook belangrijk om een aantal dingen zelf vooraf te weten over de juiste opstelling van zonnepanelen.

Welke richting en hoek is het meest voordelig voor een zonnepaneel

Wanneer je besluit om een zonnepaneel aan te schaffen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Je wilt natuurlijk optimaal gebruik maken van je zonnepaneel. Dit kan alleen wanneer je je zonnepanelen efficiënt positioneert. De ideale opstelling voor een zonnepaneel is 35 or 36 graden. Het oppervlakte van het zonnepaneel staat dan dusdanig opgesteld dat er de meeste zon op valt. Je pakt met een hellingshoek van 35 graden dus een maximaal rendement. Wanneer je gebruik maakt van een hellingshoek van 15 graden verlies je ruim 5% van je rendement. Dit is zonde, aangezien het enorm makkelijk te voorkomen is. Houd hier dus rekening mee wanneer het bedrijf of jijzelf de opstelling voor zonnepanelen voorbereid.

De opstelling van zonnepanelen

Een tweede belangrijke factor waar je zeker rekening mee moet houden is de richting van de zonnepanelen. De beste richting om je zonnepaneel in te zetten is richting het zuiden. De zon schijnt hier het felst op als je een hele dag bekijkt. Het rendement dat je pakt wanneer je de zonnepanelen in een andere richting plaatst kan aanzienlijk minder uitpakken. Een zonnepaneel met het oppervlak richting het noorden, oosten of westen pakt ruim 20% minder rendement. De zon schijnt niet recht en veel minder fel in deze richtingen. Dit is de reden dat je dusdanig lager uitkomt. Het is makkelijk om bij het plaatsen de zonnepanelen in de goede opstelling te zetten. Het is alleen niet handig om dit achteraf nog te doen. Het is dan ook erg belangrijk om hier goed op te letten bij de plaatsing van het zonnepaneel.
Wanneer je de juiste opstelling voor zonnepanelen hebt. Zijn er al met al zijn er enorm veel voordelen. Het is duurzaam en aanzienlijk goedkoper. Wel is het dus belangrijk om met bovenstaande factoren rekening te houden, zodat je verzekerd bent van een optimaal rendement.

Bron: Dakscanzonnepanelen.nl

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter