Een afstand opmeten door middel van een afstandsmeter; het ideale hulpje voor een klus of een verbouwing. Je kent het vast wel, je wil iets gaan verbouwen of juist alleen ophangen. Je neemt de rolmaat erbij om op te meten hoe hoog iets moet komen te hangen of waar precies. Deze op te meten afstanden zijn soms groter dan de rolmaat lang is, wat snel zorgt voor meetfouten. Door het gebruik van een afstandsmeter kan je deze meetfout proberen op te vangen waardoor je sneller aan de slag kan. Hoe doe je dit precies en hoe gaat dit in zijn werk?

Welke functies zitten er op een afstandsmeter?

Je hebt verschillende soorten afstandsmeters, daarover later meer. Een afstandsmeter doet uiteraard wat de naam al zegt; afstand meten. De maximale afstand van een afstandsmeter varieert van ongeveer vijftien meter tot wel driehonderd meter. Je hoeft er niet over te twijfelen of het wel nauwkeurig is, de meeste meters meten op de millimeter nauwkeurig. Zelfs obstakels kunnen vermeden worden, waardoor je nog makkelijker afstanden op kan meten. Daarnaast kan het ook oppervlaktes berekenen of volume, ideaal voor als je iets wil schilderen bijvoorbeeld. Ook kan het apparaat rekenen waardoor je afstanden bij elkaar op kan tellen wanneer de meter niet ver genoeg kan meten. Super handig.

Ultrasone afstandsmeter, wat is dat?

Er zijn verschillende soorten afstandsmeters. Je hebt de ultrasone afstandsmeter, waarbij ze een ultrasoon signaal uitzenden. Dit is een geluid dat wordt weerkaatst bij het object dat je op wil meten. Zo knalt het geluid bijvoorbeeld terug tegen een muur in de vorm van een echo. Hierdoor kan de meter de tijd berekenen dat het signaal kostte om van het apparaat terug te komen naar de meter. Het voordeel hiervan is dat het heel makkelijk gaat. Wel heeft dit apparaat moeite met het opmeten van schuine meetvlakken, wind of wisselende temperaturen. Ook als er een object is dat het geluid dempt, dan kan het voor afwijkende metingen zorgen. Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een laser afstandsmeter, daarover hieronder meer.

Een laser afstandsmeter

Een laser afstandsmeter zorgt er voor dat er een laser signaal wordt uitgezonden naar het te meten punt. De terugkaatsing van deze meting wordt teruggezonden naar de meter, waarbij hierbij ook de tijd wordt opgemeten, net als bij een ultrasone afstandsmeter. Het voordeel van de gebruikte lasertechnologie is dat er minder invloeden zijn van buitenaf. Deze kan je namelijk zowel binnen als buiten gebruiken, en ook voor oppervlaktes, hoogtes en volumes. Een nadeel is dat nevel, regen en hele sterke zon wel een afwijkend beeld kunnen geven. Al met al is dit wel een betrouwbaardere meting, vooral wanneer je binnen meet.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter