Een aquarium is een aanwinst voor elk huis. Het houden van vissen is een geweldige hobby waar het nodige bij komt kijken. Het is dan ook verstandig, om voor je een aquarium aanschaft goed in te lezen in de mogelijkheden en zaken die belangrijk zijn om in ogenschouw te nemen. Een onderdeel dat erg belangrijk is voor verscheidene redenen, is de aquariumverlichting. Gelukkig is er online behoorlijk wat informatie te vinden over de verschillende soorten verlichting en wat het beste past in welke situatie. Je wil natuurlijk dat je aquarium op een mooie manier verlicht is en niet de hele kamer ook in het licht zet. In dit geval is ledverlichting een goede optie. Daarnaast is het goed om na te denken over nachtverlichting, omdat het uitzetten van het licht niet altijd ideaal is, niet voor de verlichting en niet voor de vissen.

Tip: https://www.hvpaqua.nl/nl/controllers/

Dimbare verlichting geeft meer mogelijkheden om de perfecte afstemming te bereiken

Het is natuurlijk prachtig dat je tegenwoordig zoveel keuze hebt op het gebied van verlichting, maar het welzijn van de vissen staat natuurlijk op nummer 1. Bij de keuze voor verlichting moet je dan ook goed op een aantal zaken letten, want de verlichting heeft bijvoorbeeld ook een invloed op de groei van algen en planten, wat de leefomgeving van de vissen direct beïnvloedt. Over het algemeen groeien de planten en algen het hardst wanneer de verlichting erg fel is. In dit geval is ledverlichting vaak een goed alternatief, omdat deze dimbaar is en ook goed als nachtverlichting gebruikt kan worden. Er zijn een aantal makkelijke manieren om de te berekenen hoeveel licht jouw aquarium nodig heeft. Je moet ongeveer rekenen tussen de 0.5 – 1 WATT per liter. Op deze manier kun je een goede inschatting maken van de gewenste capaciteit verlichting. Indien je een nog specifiekere meting wil doen kun je eventueel een PAR meter gebruiken.

Uitgelicht: https://www.hvpaqua.nl/nl/accessoires/

De juiste lichtafstemming verlengt de levensduur van de vissen

Teveel of te weinig verlichting kan leiden tot stress bij de vissen, wat absoluut onwenselijk is. Elk soort vis vraagt om een eigen gradatie verlichting. Het is dan ook belangrijk om dit uit te zoeken voor je specifieke soorten vissen aanschaft. De juiste afstemming van het licht zorgt voor een gezonde leefomgeving, houdt het aquarium relatief schoon en zorgt voor een langer leven voor de vissen. Om ervoor te zorgen dat de vissen zo min mogelijk stress ervaren van het licht, is een timer een must, zodat er een consequent patroon tussen dag en nacht is. Een donkere achterwand is hierbij ook een goed idee, omdat dit de vissen de mogelijkheid geeft om ook overdag een donkere plek op te kunnen zoeken. Hetzelfde geldt voor een donkere grindbodem, die de verlichting niet reflecteert of versterkt.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter