Je droomhuis, bestaat dat eigenlijk wel? Het huis dat op precies de goede plek in precies de goede stad ligt. Of in het goede dorp, dat kan natuurlijk ook. Dat precies groot genoeg is, niet te klein, maar ook niet te groot. Waarvan alle kamers het perfecte formaat hebben, en waar de tuin ook precies de juiste maat heeft. Waar de ramen op de juiste plekken zitten, en waar je precies genoeg kastruimte hebt. Bestaat dat huis? Of is het zoeken naar een speld in een hooiberg, en zal je het zelf moeten bouwen als je er je zinnen op gezet hebt?

Exact jouw eisen?

Als je precies zou mogen opschrijven wat de eisen zijn die je stelt aan je nieuwe, ideale woning, dan levert dat een heel gedetailleerd beeld op van wat je zoekt. Zeker als je hele specifieke eisen hebt, is de kans vervolgens klein dat je dit huis ergens zal gaan vinden. Er zal geen huis zijn waarvan de woonkamer precies de maten heeft die jij hebt opgeschreven, waarvan de ramen precies op de juiste plek zitten en waarvan de grootte exact is wat jij zoekt.

Wil je kans maken om een huis te vinden dat aan je eisen voldoet, is het beter deze eisen iets minder specifiek te maken of om marge in te bouwen. Drie of vier slaapkamers, een woonkamer met ongeveer deze grootte, een woonoppervlak van maximaal zoveel en minimaal zoveel vierkante meters. Als je wat speling hebt, is de kans op het vinden van een huis dat aan je wensenlijstje voldoet al een heel stuk groter dan wanneer je bijzonder specifiek bent in je eisen.

Geen water bij de wijn doen?

Ben je niet van plan om water bij de wijn te doen, en wil je een huis dat wél exact aan je eisen voldoet? Dan zijn er feitelijk twee dingen die je kunt doen: blijven zoeken, met de kans dat je nooit zal vinden wat je zoekt, of het heft in eigen handen nemen en dat droomhuis zelf laten bouwen.

Als je kiest voor deze laatste optie is alles wat je wil opeens wél mogelijk, zolang het bouwkundig kan en binnen je budget ligt, uiteraard. Zelf een huis bouwen is populair, nu we steeds kritischer worden op onze woning. We zijn steeds beter in staat om onze wensen kenbaar te maken, eisen te stellen en geen genoegen te nemen met minder, en dat zie je terug in de manier waarop we wonen.

Zelf een woning ontwerpen en laten bouwen geeft je die vrijheid. Je kunt een grote bungalow bouwen, met genoeg woonoppervlak maar wel alles gelijkvloers. Of juist een heuse villa, met zo’n indrukwekkende hal met een grote trap en een kroonluchter. Bijna alles kan, en één ding is zeker: het eindresultaat is precies wat je zoekt.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter