Vroeger, toen we nog geen riool in Nederland hadden, gooide men de emmer met ontlasting in sloten en grachten. Tegenwoordig gaat het er iets beschaafder aan toe in ons land. Wist je dat de riolering pas is aangelegd in de 20e eeuw? Dát en meer feitjes over onze riolering van toen en nu vind je in dit artikel. Ideaal voor slimme opmerkingen tijdens feestjes, grappige anekdotes tijdens lunchpauzes en interessant voor spreekbeurten op school. Doe er je voordeel mee!
Feiten en weetjes
Wist je ook dat het afvalwater omhoog gaat? We pompen het afvalwater in Nederland omhoog dankzij vijzels in het vijzelgemaal. Daardoor gaat het water van beneden naar boven. Het afvalwater kan op deze manier naar de RWZI. Het is de afkorting voor ons RioolWaterZuiveringsInstallatie bedrijf. De RWZI draait volledig op biogas. Dit biogas is weer afkomstig van het vergisten van slib, afkomstig van ons eigen afval. Wij zorgen er dus zelf voor dat onze zuiveringsinstallaties werken. In totaal hebben we 26 zuiveringsbedrijven in Nederland die zorgen voor schoon en leefbaar water in sloten, beken en rivieren.
Bacteriën zuiveren ons water. Op deze manier verwijderen we urine, etensresten en zeep uit ons water. Onze ontlasting blijft als slib achter in installaties. Hiervan maken we zoals gezegd biogas. Maar wist je dat we van jouw drol ook kunstmest maken? En die strooi jij misschien weer uit in je eigen tuin!
Dagelijks zorgen we in heel Nederland voor zo’n 2 miljard liter aan vuil water. En dat moet allemaal gereinigd worden. Gelukkig beschikken we in Nederland over een professioneel en gedegen rioolsysteem. Zo kunnen we ons afvalwater in goede banen leiden. Leveren onze zuiveringsinstallaties ook ons water? Nee. Dat is werk voor de drinkwatermaatschappijen.
Beschik jij over een tuin met ontzettend mooie planten, bloemen en.. onkruid? Grijp dan niet te snel naar chemische bestrijdingsmiddelen. Deze komen uiteindelijk weer terecht in ons grondwater. En dat is slecht voor het milieu, dier én mens. Wat ook niet goed is voor onze riolering zijn de massale producten die we in ons riool tegenkomen. Van sieraden tot speelgoed en van elektronica tot vochtige doekjes. Pas goed op wat je het riool meegeeft!
Rioolproblemen oplossen anno 2019
Heb je een rioolprobleem in huis? Dan kun je tegenwoordig terecht bij lokale vakmensen. Bijvoorbeeld via het platform van rioolprobleemkwijt.nl. Daar vind je een ervaren en bekwame rioolspecialist die jou van een verstopping af kan helpen. Graag eerst meer informatie? Dan kun je hem natuurlijk altijd bellen. Heeft het spoed? Ook dan staat de lokale rioolvakman graag voor je klaar. Hij weet als geen ander hoe vervelend een rioolverstopping kan zijn!