Een brand wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen wanneer je een huis bezit. Misschien heb je het weleens gelezen in de krant of gezien op TV; een situatie waarin een doemscenario voor een familie uitkomt en een compleet huis in vlammen opgaat. Om hier zelf geen slachtoffer van te worden en de risico’s op een brand zo goed als mogelijk te minimaliseren en uit te sluiten, kun je de hulp in schakelen van een brandbeveiligingsbedrijf. Deze onafhankelijke professionele organisaties keuren je huis en schatten de risico’s in. Op basis hiervan wordt een advies op maat gemaakt met de beste suggesties en maatregelen om te nemen om brandveilig te kunnen wonen en een ramp te voorkomen.
Het Bouwbesluit 2012 legt een belangrijke basis met betrekking tot brandveilig wonen
Elke woning verschilt en er zijn dan ook tal van aspecten die de maatregelen omtrent de brandbeveiliging bepalen. Zo zijn oude huizen vaak een stuk brandgevaarlijker en zitten risico’s vaak in kleine details, zoals bijvoorbeeld de afwerking van de elektriciteit of mogelijke lekkage of vocht nabij elektrische apparatuur. Ook het koken op gas of een verouderde cv-ketel kan het risico op een brand verhogen. Een van de beginselen van brandveilig wonen is het Bouwbesluit 2012. Dit is een document waarin tal van brandveiligheidsmaatregelen per type pand beschreven staan en waar elke woning- en pandeigenaar aan moet voldoen. De maatregelen in het Bouwbesluit 2012 nemen ook de leeftijd van het pand in ogenschouw en zijn gericht op brandpreventie, brandbestrijding en brandescalatie.
Brandescalatiemiddelen kunnen levens redden
Om een brandverzekering te kunnen afsluiten worden er ook vaak eisen gesteld aan specifieke maatregelen op het gebied van de brandveiligheid. Veel van deze maatregelen staan ook benoemd in het Bouwbesluit en zijn wettelijk verplicht. De brandpreventie richt zich vooral op het voorkomen van risico’s, bijvoorbeeld door het impregneren van muren of meubilair met brandvertragende werking of het afwerken van elektriciteit, zodat deze niet blootgesteld zijn aan vocht en vuil. De brandbestrijding richt zich onder andere op blusapparatuur zoals brandslanghaspels. Brandescalatie bestaat uit hulpmiddelen die de brand vroegtijdig waarnemen zoals bijvoorbeeld NEN-rookmelders. NEN-rookmelders zijn rookmelders die voldoen aan de Nederlandse norm en regelgevening. Vaak werken deze rookmelders op netstroom en zijn ze ook voorzien van een extra batterij, zodat deze ook werkt wanneer er door kortsluiting bij een brand geen stroom meer aanwezig is. Een rookmelder of brandalarm helpt niet bij het voorkomen van een brand, maar zorgt ervoor dat alle bewoners op tijd gealarmeerd worden en weg kunnen. Deze brandescalatie middelen zijn dan ook potentiële levensredders.