Het kan iedereen zomaar overkomen: een verkeerde beweging, een onhandige val. Of misschien wel een verkeersongeluk, een langdurige ziekte. Je staat er liever niet bij stil, maar er kan een moment komen waarop je even niet meer zo mobiel bent als je zou willen. Een periode, lang of kort, waarin je grotendeels bedrust moet houden. Waarin je zelf niet meer zo veel kan als je waarschijnlijk wel zou willen, en voor je zorg aangewezen bent op anderen. Hoe kom je zo’n periode door? Hoe maak je hem zo aangenaam mogelijk voor jezelf, maar ook voor anderen, de mensen die voor je moeten zorgen?

Gelukkig

Het gebeurt gelukkig niet zo heel vaak dat je van de ene op de andere dag opeens niets meer kan, en zeker niet dat het er naar uit ziet dat het een tijdje zo zal blijven. En gelukkig maar, een mens is toch een stuk gelukkiger als hij mobiel is.

Maar het kan altijd gebeuren dat je voor kortere of langere tijd in je bed belandt. Dat kan om een heel stomme blessure gaan, waardoor bijvoorbeeld je rug of heup even rust nodig heeft. Of misschien een ongeluk, heel vervelend, dat bedrust vereist om weer helemaal te herstellen. Langdurige ziekte, dat kan helaas ook gebeuren, of een operatie waardoor je een tijdje uit de running bent.

Allemaal zaken waar je niet zo heel veel invloed op hebt. Waar je wél invloed op hebt, is op hoe je deze tijd door gaat brengen. Wat ga je eraan doen om deze periode van verplichte rust zo goed mogelijk door te komen?

Zorg voor elkaar

Als je zelf even niks meer kan, ben je afhankelijk van anderen die voor je zorgen. Dat is voor veel mensen even slikken, maar het is beter dit maar te accepteren: je kunt er toch niets aan doen. Ziet het ernaar uit dat je langere tijd niet zelfstandig uit bed kunt komen, dan kun je jouw mantelzorgers ontzien: je kunt een tillift kopen of huren, bijvoorbeeld. Op die manier word je met tilbanden uit je bed geholpen, dat is een stuk minder slecht voor de rug van degene die je helpt.

Verder maak je het jezelf het makkelijkst als je je situatie maar gewoon accepteert, hoe vervelend het ook is. Je kunt er niets aan doen, je boos of druk maken helpt niet, beter maak je er maar gewoon het beste van. Zorg voor veel boeken of audioboeken voor vermaak, net als een tablet waarop je Netflix kunt kijken of spelletjes kan spelen. Houd via je telefoon contact met vrienden en familie, en nodig als je daar zin in hebt bezoek uit; wel zo gezellig. Hopelijk ben je snel weer op de been!

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter