Met het toenemende besef dat duurzaamheid belangrijk is om een wereld na te laten voor de volgende generaties, zoals we hem zelf hebben gekregen, is het misschien tijd om onze manier van bouwen opnieuw onder de loep te nemen. Natuurinclusief bouwen kan een oplossing bieden. Een ecologisch adviesbureau inschakelen wanneer je een huis gaat bouwen is dan ook geen overbodige luxe.

Natuurinclusief bouwen

Wanneer je volgens deze ontwikkeling gaat bouwen, zal het belangrijk zijn om in elke fase van de bouw de natuur in rekening te nemen. Zo ga je bij het plannen, dus het beslissen van waar je huis gaat komen, al rekening houden met de natuurlijke elementen van het landschap. Dit kan er bijvoorbeeld op neerkomen dat je bestaande bomen verwerkt in het gebouw, door bijvoorbeeld een opening te laten. Dit is dan letterlijk een vorm van natuurinclusief bouwen.  Of ook het gebruik van materialen kan je in rekening nemen. Ook bij het uittekenen van het plan kan je de natuur in rekening nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een groen dak aan je huis. Of door bijvoorbeeld rekening te houden met de doorlaatbaarheid van je oprit.

Fauna en flora

Naast rekening te houden met planten en bomen, zal het ook belangrijk zijn om rekening te houden met de dieren in de omgeving. Zo kan het bijvoorbeeld goed zijn om op je groene dak ervoor te zorgen dat vogels zich opnieuw kunnen nestelen.  Ook kan je denken aan de bijen die je wegjaagt bij het bouwen. Bijen hebben de functie van het bestuiven van planten op zich genomen. Daarom doe je er goed aan om bijvoorbeeld een bijenhotel te plaatsen, dicht bij een heleboel kleurrijke bloemen! 

Wanneer je hier zelf niet veel over weet, of geen tijd hebt om alles uit te zoeken, is het misschien een goed idee om een ecologisch adviesbureau in te schakelen

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter