Dagelijks zijn we in huis bezig met allerlei zaken. Maar we staan er vaak eigenlijk niet bij stil dat we dagelijks gebruik maken van RVS scharnieren in ons huis. Bijna elke deur en raam die we open en dicht doen maakt gebruik van scharnieren, zelfs de kasten. En we merken er niet veel van omdat ze meestal goede kwaliteit hebben en goed geïnstalleerd zijn. We merken het pas wanneer een raam niet meer goed dicht gaat of wanneer een deur een beetje begint te hangen.

Wat zijn RVS scharnieren?

RVS betekend roestvrij staal. En RVS scharnieren zijn onderdelen die bestaan uit 2 delen die bij elkaar gehouden worden door een pen. Ze worden gebruikt om er deuren en ramen mee te monteren. Dit wordt gedaan door ze goed op te hangen zodat ze daarna mooi en volledig kunnen sluiten. Houd altijd rekening met het gewicht die een scharnier kan dragen. Gebruik dus meerdere scharnieren om het gewicht te verdelen. En ook al lijkt het in eerste instantie niet moeilijk, het is wel precisie werk en moet met aandacht gedaan worden. Want anders kan het zijn dat het raam of de deur na verloop van tijd scheef gaat hangen of niet meer goed sluit. En voor buitendeuren of ramen die naar buiten draaien kan dit ten kosten gaan van de veiligheid.

Hoe monteer je een RVS scharnier?

Belangrijk is dat je in je deurkozijn en in je deur kleine inhammen hebt waar de scharnieren perfect in passen. Hoe beter de scharnieren in de opening passen des te beter zal de deur zich sluiten. Vaak worden de scharnieren eerst in de deur geschroefd en daarna in het kozijn. Voor deuren in huis worden over het algemeen 3 scharnieren gebruikt. Daarnaast heb je de lichte deuren voor welke je meestal 2 scharnieren gebruikt en dan heb je de zware deuren zoals bijvoorbeeld de voordeur en deze kunnen ook gewoon 4 scharnieren hebben. En zeker bij buitendeuren is het goed voor de veiligheid om daar RVS scharnieren voor te gebruiken van goede kwaliteit.

Tot slot

Naast dat je ramen en deuren goed dicht zitten met goed geplaatste RVS scharnieren is het ook goed om te weten dat dit helpt met de isolatie van het huis. Maar nog belangrijker het maakt het werk voor inbrekers ook een stuk moeilijker. Een tip hiervoor is om voor RVS scharnieren te kiezen met dezelfde kleur als je kozijn zodat ze niet opvallen. En wanneer ze goed geïnstalleerd zijn kun je er jarenlang van genieten, weer of geen weer.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter