Heb je als goede voornemen om minimalistisch te leven? Of wil je gewoon de hoeveelheid spullen die je hebt verminderen? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips om te ontspullen.

Bekijk een documentaire of lees een boek

Er zijn verschillende documentaires gemaakt en veel boeken geschreven over minimalistisch leven en ontspullen. Een van de bekendste boeken is het boek van Marie Kondo genaamd ‘Opgeruimd’. Inmiddels heeft ze meerdere boeken hierover geschreven, zoals ‘Spark Joy’. Ook is er een documentaire gemaakt over Marie Kondo. Daarnaast zijn er ook veel andere boeken te koop, zoals het boek ‘Opruimen maakt gelukkig!’, ‘Vaarwel, spullen’ of ‘Meer door minder’. Aan te bevelen documentaires zijn bijvoorbeeld ‘Minimalisme’, ‘Get Organized with The Home Edit’ en ‘Opgeruimd op het werk’. Je hoeft niet een-op-een hun adviezen op te nemen. Bekijk welke adviezen je handig vindt en pas deze toe in je eigen leven.

Maak gebruik van verschillende stapels

Plan een dag in dat je al je spullen nagaat. Neem hier goed de tijd voor. Vervolgens kan je je spullen opdelen in verschillende stapels. Maak een stapel met spullen die je wilt houden, een stapel met spullen die je wegdoet en een stapel met spullen waarover je nog twijfelt. Spreek met jezelf van tevoren af hoelang je mag nadenken over de spullen waarover je nog twijfelt. Je kunt ook een richtlijn aanhouden dat als je iets langer dan een jaar niet hebt gebruikt, dat je het weg moet doen. Plan regelmatig een moment in dat je je spullen weer nagaat. Doe dit tenminste twee keer per jaar grondig.

Doe iets weg als je iets koopt

Een erg handige regel om toe te passen met kleding is dat je iets weg moet doen als je iets koopt. Zo voorkom je dat je kledingkast uitpuilt met kleding. Dit zorgt er ook voor dat je minder impulsief een aankoop doet. Je moet namelijk bedenken welk kledingstuk je het waard vindt om weg te doen in ruil voor iets nieuws. Doe je iets weg? Zet het dan te koop op bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats. Houd vervolgens bij hoeveel geld je verdient met het wegdoen van je spullen. Dit kan je ook doen zonder dat je iets nieuws koopt. Het zien dat het minimaliseren je geld oplevert kan je ook motiveren. Koop niet iets nieuws met het verdiende geld, maar gebruik het voor het maken van een ervaring.

Zelfs als je minder spullen hebt blijft het belangrijk om je spullen goed op te ruimen. Speciale opberging materialen maken dit makkelijker, zoals een keukenkast organizer en een make-up organizer.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter