Het hebben van een gevoelige huid kan erg vervelend zijn. Naast dat je je onzeker hierdoor kunt voelen, kan het ook klachten geven zoals jeuk. Heb je last van een gevoelige huid? Lees dan in dit artikel tips hoe je voor je huid kunt zorgen.

Eet gezond

Ondanks dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen lijkt in de praktijk dat voeding effect heeft op de huid. Daarom is het extra belangrijk om gezond te eten als je een gevoelige huid hebt. Zo merken mensen met een gevoelige huid dat ze na het eten van vettig eten en/of chocolade extra last krijgen van puistjes of huiduitslag. Een gezond voedingspatroon bestaat voornamelijk uit gezonde voeding. Daarnaast mag je af en toe iets ongezonds eten. Een goede richtlijn is om 80% gezond te eten en 20% ongezond. Gezonde voeding is bijvoorbeeld groenten, volkoren graanproducten, peulvruchten, fruit en zuivel. Daarnaast is het beter om wit en mager vlees te eten. Rood en bewerkt vlees kan namelijk een negatief effect hebben op je huid. Bovendien is het ook minder gezond. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Je hebt minimaal 1,5 tot 2 liter vocht nodig per dag. Als je sport of als het warm weer is heb je meer vocht nodig. Hierdoor kunnen alle voedingsstoffen goed getransporteerd worden in je lichaam en blijft je huid goed gehydrateerd.

Gebruik een waterontharder

Sommige mensen hebben zo’n gevoelige huid dat de huid niet goed tegen kalk kan. Helaas zit er in ons drinkwater nog redelijk wat kalk. Een oplossing hiervoor is om een waterontharder te gebruiken. Dit is een ander benaming voor een. Het apparaat zorgt er namelijk voor dat het water minder hard aanvoelt. Een waterontharder onttrekt de magnesium- en calcium deeltjes uit het water. Een waterontharder is wel een investering, omdat het niet goedkoop is. Echter heeft een waterontkalker diverse andere voordelen. Zo voorkomt het dat er kalkaanslag ontstaat op je verwarmingselementen. Als er kalk ontstaat op je verwarmingselementen werkt het isolerend, waardoor je rendement verliest. Daarnaast heb je minder vaatwasmiddel en schoonmaakmiddelen nodig en een langere levensduur en minder verstoring aan je cv ketel. De levensduur van andere apparaten zoals wasmachine en stoomstrijkijzer zijn ook langer.

Soort behandeling

De behandeling van je huid hangt af van welk soort gevoelige huid je hebt. De huisarts kan je adviseren naar welke soort behandelaar je moet, zoals een dermatoloog of schoonheidsspecialist. In sommige situaties wordt de behandeling vergoed. Je kunt bijvoorbeeld een microdermabrasie behandeling krijgen, waarmee de kans op acne wordt verkleind.

 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste cosmetica en verzorgingsproducten gebruikt. Helaas zijn er veel verzorgingsproducten en cosmetica die ingrediënten bevatten die niet goed zijn voor je huid. Een dermatoloog en schoonheidsspecialist kan je adviseren over de juiste producten voor jouw huid.

 

Je kan misschien ook genieten van: