Het koophuis verhuren, die tip krijgen mensen niet zelden als ze vertellen dat ze voor langere periode naar het buitenland gaan bijvoorbeeld. Daarmee bent u echter niet geholpen, want zomaar uw koophuis verhuren mag niet. Daarom is het altijd verstandig om een specialist in de arm te nemen als plannen heeft om de woning tijdelijk te verhuren. Het verhuren van uw koopwoning is in veel gevallen mogelijk, maar er komt wel het een en ander bij kijken.

En dan is ineens het huurrecht van kracht

Reden dat uw koophuis verhuren niet zomaar mogelijk is, is het huurrecht dat een huurder van een woning geniet. Als de huurder gewoon aan zijn verplichtingen voldoet, dan geldt huurrecht en kunt u de huurder niet zomaar verzoeken het huis te verlaten. Integendeel zelfs. En dat maakt dat de kans op permanente huur bestaat en dat is wel het laatste dat u wenst,. Met hulp van de specialist is het wel mogelijk om uw koophuis te verhuren zonder huurrecht, want er zijn wat ontsnappingsmogelijkheden. Er is ook een nieuwe doelgroep, want tegenwoordig worden de meeste woningen verhuurd aan expats. Dit blijkt in de praktijk ook een betrouwbare partij om aan te verhuren.

Koophuis verhuren middels de Leegstandswet en proef samenwonen

Het is namelijk mogelijk om huurrecht te omzeilen. Dit kan bijvoorbeeld via de Leegstandswet, maar ook in de vorm van huisbewaring en proef samenwonen, Bij deze drie manieren om uw koophuis te verhuren is van het huurrecht geen sprake. Dat betekent dat de huurder van uw koophuis de woning moet verlaten na de van tevoren afgesproken huurperiode. Koophuis verhuren is alleen onder genoemde voorwaarden verstandig, tenzij dat de specialist anders aangeeft. U wil immers geen juridische strijd moeten voeren om een ongewenste huurder uiteindelijk het huis uit te krijgen.

Na de huurperiode dient de huurder uw woning te verlaten

Als u uw koophuis wilt verhuren via de Leegstandswet, dan dient u dit overigens wel aan te vragen bij de gemeente waarin u woonachtig bent. Bovendien moet er sprake zijn van een woning die te koop staat, voor iedereen zichtbaar ook, en dus in uw eigendom is. Door op deze manier te verhuren dient uw huurder na de besproken huurtermijn uw woning te verlaten, Ook voor de andere twee opties om uw koophuis te verhuren, dient u een vergunning bij de gemeente aan te vragen. Heeft u een huurwoning, dan moet er toestemming gevraagd worden aan de eigenaar van het huis.

Laat de huurder altijd een inboedelverzekering afsluiten

Waar u ook rekening mee moet houden is dat er veel verzekeraars zijn die weigeren te verzekeren als sprake is van tijdelijke verhuur. Zij achten het risico dan te groot. Om ook dit probleem te tackelen kunt u de huurder verplichten zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Dat doet u zeker als er sprake is van gemeubileerde verhuur. Voorts is het goed te weten dat bij koophuis verhuren de hypotheek rente vervalt tijdens de verhuurperiode. De inkomsten die u genereert vallen namelijk onder sparen en beleggen. Dit maakt dat van hypotheekrenteaftrek geen sprake meer kan zijn.

Tip: Huis verhuren in Haarlem? Kijk op Premiumhousing.nl.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter