Een ventilatiesysteem is sinds 2006 verplicht in alle huizen. Wanneer er nieuwe huizen worden gebouwd, worden deze steeds beter geïsoleerd. Dit is natuurlijk goed omdat je zo veel minder warmte verliest, maar een te goede isolatie zorgt er ook voor dat er te weinig ventilatie is. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er schimmels ontstaan in je woning. Een goed ventilatiesysteem is dus verplicht, maar ook nodig.

Welke ventilatiesysteem nemen?

De ventilatiesystemen worden aangeduid met de letters A, B, C en D. Elke letter is een ander ventilatiesysteem. Ventilatiesysteem A is volledig gebaseerd op een natuurlijke luchttoevoer en luchtafvoer. Hiervoor moet je dus geen extra systeem plaatsen, maar je bent wel afhankelijk van de wind van buiten om je huis te laten ventileren. Dit is dus niet het meest betrouwbare systeem. Systeem B heeft een mechanische luchttoevoer, maar een natuurlijke luchtafvoer. Bij systeem C is dit net omgekeerd. Deze twee systemen zijn al beter dan systeem A, maar je bent nog altijd deels afhankelijk van de buitenlucht.

Systeem D is het systeem dat wordt aangeraden. Het is wel het duurste van de vier, maar ook het veiligste en het gezondste. Bij dit systeem worden zowel luchttoevoer als luchtafvoer volledig mechanisch geregeld. Je bent dus niet afhankelijk van andere aspecten om je huis goed te laten ventileren.

Waarom filters gebruiken?

Wanneer je een ventilatiesysteem laat plaatsen, heb je ook filters nodig. Je hebt verschillende merken zoals Zehnder of Swegon die kwaliteitsvolle filters leveren. Het belang van goede filters mag niet onderschat worden. Door de ventilatiesystemen komt er heel wat vuil en stof in onze woning binnen. De filters van Zehnder of Swegon zorgen ervoor dat het meeste vuil niet de kans krijgt om de woning binnen te komen. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat dit vuil niet terecht komt in de mechanische onderdelen van het ventilatiesysteem waardoor deze langer meegaan.

Je hebt verschillende soorten filters die je kan gebruiken voor je ventilatiesysteem. Belangrijk is om deze regelmatig te reinigen en ook te vervangen. Afhankelijk van de locatie waar je woont, wordt het aangeraden om je filters minstens een keer per jaar te laten vervangen. Wanneer je in een drukbevolkt gebied woont waar veel auto’s passeren, kan je dit natuurlijk vaker doen. Het reinigen van de filters kan je best maandelijks doen. Vaak is het voldoende om deze met een stofzuiger schoon te zuigen.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter