De aankoop van een huis is een grote stap en iets wat je altijd zal koesteren. Heb je het ook wel soms moeilijk met beslissingen maken en weet je niet waar je echt op moet letten wanneer je een huis koopt? Lees dan zeker verder.

Online en in het echt

Ben jij dus op zoek naar je droomwoning maar durf je de stap niet te zetten? Wanneer je immo online kijkt, let dan al op belangrijke dingen zoals de staat van het dak, de locatie, de oriëntatie en de afwerking. Bezoek de buurt al eens op voorhand en analyseer hoe je je daar voelt. Zijn er winkels in de buurt, is de weg naar je werk makkelijk en kan je al eens een gezellige fietstocht maken?

Het bezoek van het huis is de echte test. Neem dus vooral je tijd en breng altijd iemand mee: een extra paar ogen merkt al veel op! Focus tijdens je bezoek op de verwarming, de elektriciteit en de isolatie. Maar vergeet ook basisdingen niet zoals de staat van ramen, de akoestiek, het geluid in je tuin en het metselwerk. Vergeet ook niet om eens terug te komen op een druilerige dag of op een ander moment zodat je zeker kan zijn van je keuze. Dit is ook dé moment om al je vragen te stellen, dus maak op voorhand een lijstje.

De grote administratie is ook een belangrijk punt: hoe zit het met het gemeenteplan, wegenwerken, het overstromingsgebied en het grondwater? Verlies je dus niet in de details, maar kijk ook naar het groter geheel zodat je kan investeren in een woning waar je op lange termijn erg van kan genieten.

Huren vs. kopen

Zoek je immo te koop of om te huren? Dan ook moet je op andere dingen letten. Bij het huren van een woning, kijk je best naar de indeling, lichtinval en kwaliteit van toestellen. Wanneer je een huis wil kopen, kan je vaak nog renoveren en dan focus je best op de fundering, de oriëntatie, de totale oppervlakte en de renovatiemogelijkheden.

Heb je nood aan deskundig advies? Schakel dan een makelaar in die je kan helpen met belangrijke vragen zoals budget, locatie, schatting en waarde van het huis. Als je een renovatie wil doen, kan je ook een binnenhuisarchitect inschakelen om een inschatting te maken van de mogelijke kosten.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter