Het laten opkopen van kantoormeubelen wordt steeds populairder. Alles wijst erop dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Als het niet is vanwege een virus dan is het wel om de uitstoot van stikstof te reduceren. Over het algemeen is een woning volledig ingericht, menige denkt; aan de keukentafel kun je prima werken. Dat zijn foute gedachten, als thuiswerken de nieuwe norm is, dan is thuis in een goede houding werken belangrijk.

In deze tekst keken we waarom een ergonomische houding in de loop van tijd steeds een belangrijker thema is geworden. Maar we beginnen met de gevolgen van de toename van thuiswerkers.

Thuiswerkers zorgt voor opkoop van kantoormeubelen

Meer thuiswerkers hebben als gevolg dat kantoren minder als de ouderwetse kantoortuin gebruikt zullen worden, maar meer als ontmoetingsplek voor vergaderingen. Om deze verbouwing mogelijk te maken zullen veel kantoren af moeten van hun kantoormeubelen. Steeds meer partijen zullen dus kantoormeubelen opkopen.

Het opgekochte kantoormeubilair wordt dan vaak weer doorverkocht aan thuiswerkers. Werken aan de keukentafel is op lang termijn erg slecht voor de gezondheid. Steeds meer thuiswerkers zullen de gebruikte kantoormeubelen kunnen gebruiken voor hun thuiswerkplek.

Hoe de aandacht aan ergonomie toegenomen is

Vroeger versleet kantoorpersoneel. Een typiste en een kantoorklerk van zestig jaar oud kampte met lage rugklachten, en kwam bij de fysiotherapeut terecht door het werk. De fysiotherapeut wist precies de oorzaak van de klachten. Dit heeft geleid dat zij zich zijn gaan bemoeien met het ontwerp van bureaus en vooral bureaustoelen. Ergonomisch kun je dus vertalen als door therapeuten ontworpen. Dit met succes, versleten kantoorpersoneel komt niet meer voor. Ze kunnen nog wel overspannen raken en RSI krijgen, maar de versleten rug is passé. Omdat we massaal thuis gaan werken dreigt versleten personeel terug te komen. Naar verwachting gaat kantoorpersoneel werken aan de keukentafel op een eetkamerstoel uitproberen. Dat betekent dat het oude verhaal, typisten en kantoorklerken met een versleten rug, weer terug kan komen.

Met ergonomisch ben je veel voor

In kantoren is over de omstandigheden nagedacht. De luchtcirculatie, lichtval, zithouding, echt alles en tot in ieder detail. Als thuiswerken de nieuwe norm wordt, moet eigenlijk op die thuiswerkplek ook over alles nagedacht worden. Ook over het opkopen van kantoormeubelen, om zo een goede thuiswerkplek te creëren. Omdat kantoormeubelen erg duurzaam zijn, is het goed om voor refurbished te kijken. Het is voor de gezondheid beter om een gebruikt zit-sta-bureau te hebben, dan een nieuwe keukentafel. Bij dat bureau een goede ergonomische bureaustoel. Het is belangrijk dat het scherm voor zoomvergaderingen en lezen van mails op de goede hoogte staat. Het bureaublad zelf is te laag, daar moet nog een ophoging op voor het scherm, en dit om nekklachten te voorkomen. Sowieso ben je met ergonomisch alles voor, de tijd dat kantoorpersoneel eerst gezondheidsklachten kreeg en dat die dan verholpen werden, moeten we achter ons laten. Al is een thuiskantoor nog zo goed, gezond werken vraagt ook een gedragsverandering. Maak er een gewoonte van om de thuiswerkplek af en toe te verlaten. Ga af en toe de buitenlucht in voor een korte wandeling, en zo blijf je gezond.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter