Antikraak wonen, misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien heb je het zelfs wel eens overwogen. Maar wat is dat nou eigenlijk, antikraak wonen? In principe is het vrij simpel, je woont in een pand om ervoor te zorgen dat het niet gekraakt, of vernield wordt.

De voordelen van antikraak wonen

Je huurt hierbij niet maar hebt een flexibel contract, waarbij je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, maar dit brengt ook onzekerheden met zich mee. Klik hier voor alle voor- en nadelen. Het doel van antikraak wonen Is om panden en gebouwen te beschermen tegen krakers in de tijd dat een pand leegstaat, dit kan een paar maanden zijn of jaren. Tevens kan dit in uiteenlopende gebouwen zijn, van een oud schoolpand tot een woonboot.

Antikraak wonen biedt een aantal voordelen, de locatie ten opzichte van huurwoningen is hier zeker een van. Zo kom je vaak in toffe gebouwen terecht, die vaak ook nog op mooie locaties liggen. Denk dus aan die oude school midden in de stad, of op de 12de verdieping in een mooi kantoorpand.

De kosten zijn vaak laag

Tevens zijn de kosten van antikraak wonen vaak erg laag. Omdat antikraak ook onzekerheden en flexibiliteit met zich mee brengen, en tevens niet altijd gemaakt zijn om in te wonen, liggen de kosten vaak laag. Zelf als je alles inclusief hebt. Ook zijn antikraak wonen vaak direct beschikbaar, omdat je geen gedoe hebt met anderen die eruit moeten. De opzegtermijn is tegelijkertijd ook een stuk korter, vaak slechts één maand. Zo heb jij dus net zoals de eigenaar van het pand veel flexibiliteit.

Nadelen van antikraak wonen

Maar zoals gezegd brengt antikraak wonen ook zo zijn nadelen met zich mee. Zo beschik je dus over een flexibel contract, waarmee je vaak ten alle tijden, binnen één maand uit het pand gezet kunt worden. Willen ze dus snel het pand gaan renoveren, dan kan het zijn dat je er snel uit moet, dit brengt onzekerheid met zich mee. Tevens kun je zelf niks veranderen aan het pand, je bent immers geen huurder, maar bruiklener. Ook kun je geen huursubsidie aanvragen wanneer je in een antikraakpand woont, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot tijdelijke huur.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter