Wat te doen bij wilde weersomstandigheden?

Het weer kan er in Nederland heftig aan toe gaan. Zo heb je een hele dag genoten van heerlijk weer. ‘s Avonds slaat dat helemaal om in een fikse onweersbui. Storm kan een hoop schade veroorzaken aan een woning. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om deze schade te voorkomen. Benieuwd wat je hiervoor moet doen? Lees dan dit artikel!

Overspanning op het stroomnetwerk

De grootste schade ontstaat vaak doordat er teveel stroom op het stroomnetwerk komt te staan. Elektrisch apparatuur maakt kortsluiting en dit kan brand veroorzaken. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat er niet teveel stroom op een stroomnetwerk komt te staan. Dit doe je door een aardpen slaan. Een aardpen zorgt ervoor dat de stroom via de aardpen in de aarde geleid wordt. Hiermee voorkom je dus overspanning op het stroomnetwerk. Wist je trouwens dat het verplicht is om een aardpen in de meterkast te hebben? Daarnaast is het ook essentieel voor aardingsinstallaties.

Ga niet douchen bij onweer

Is het flink aan het onweren? Dan wordt er altijd geadviseerd om niet onder de douche te staan. Stromend water kan stroom geleiden en hierdoor beloop je de kans dat je tijdens een douchebeurt onder stroom komt te staan. Stel het douchen uit totdat het gestopt is met onweren. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de afwas. Staat het aanrecht vol met afwas? Wacht hiermee totdat het gestopt is met onweren. 

Haal alles uit het stopcontact

Als je het echt niet vertrouwd kun je tijdens onweer nog een stapje verder gaan in de voorzorgsmaatregelen. Zo kun je alle stekkers uit het stopcontact halen. Hierdoor weet je zeker dat elektronisch apparatuur niet in gevaar zijn. Apparaten die stuk gaan leveren een hoop ellende op. Zoals we al eerder hebben aangegeven kan het niet alleen voor brand zorgen, je moet de apparaten ook weer vervangen voor nieuwe. Het zal je hoe dan ook een hoop geld kosten.

Houd ramen en deuren gesloten

Deze maatregel is niet alleen van toepassing bij onweer. Ook als het regent is het belangrijk dat je ramen en deuren gesloten houdt. De regen kan namelijk in huis komen waardoor je waterschade kunt krijgen. Kozijnen die te vochtig worden zullen uitzetten en hierdoor is het mogelijk dat je de ramen en/of deuren niet meer dicht krijgt.

Blijf kalm!

De laatste tip die we je willen meegeven is dat je altijd kalm moet blijven. Blijf goed nadenken wat je moet doen. We hopen in ieder geval dat we je een beetje hebben kunnen helpen met onze tips.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter