Soms loop je door een mooie stad met een ouderwetse klokkentoren en hoor je ineens een prachtig klokkenspel, waardoor je je realiseert hoe laat het is. De Martinitoren in Groningen, de Dom in Utrecht en de Big Ben in London, allemaal voorbeelden van prachtige oude gebouwen voorzien van een gigantische klok met bijbehorend klokkenspel. Het mechanisme van het uurwerk en de klok zoals we deze in haar huidige vorm kennen bestaat dan ook al honderden jaren. Er is bijna geen huis te vinden in Nederland waar er niet ergens een klok aan de muur hangt.

Tip: https://www.klokkenconcurrent.nl/kleur/blauwe-klok.html

Klokken zijn overal, binnen en buiten

De klok zien we zowel buiten als binnen terug. Niet alleen op ouderwetse gebouwen, maar ook in publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld op het station. Binnenshuis heeft de klok een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt door de jaren heen. Niet per se op het gebied van techniek en uurwerk, maar wel op het gebied van design. Zo is de stationsklok die we op elk centraal station terugvinden, verworden door een type naam van een specifiek soort wandklok die in een kleinere variant ook in steeds meer huizen is terug te vinden. De wandklok is veruit de meest populaire klok voor in een huishouden. Staande klokken zijn vaak van een klassiek design en zien we dus minder terug in moderne interieurs.

Uitgelicht: https://www.klokkenconcurrent.nl/staande-klok.html

De klok wint het van de concurrentie

De klok heeft naast de prachtige designs, natuurlijk ook een functionele werking en helpt ons allemaal om de tijd in de gaten te houden. Een wekker of alarm behoort ook in de productgroep klokken. Er zijn steeds meer concurrenten van de klok bijgekomen zoals bijvoorbeeld telefoons die ook een stopwatch of alarmfunctie hebben, maar het blijkt dat deze toch niet zoveel worden gebruikt voor deze doeleinden als de echte klok. Een wekker op het nachtkastje, is dan ook een aanrader, zodat je nooit vergeet om de wekker te zetten en direct weet hoe laat het is wanneer je je ogen open doet zonder hiervoor eerst naar je telefoon te hoeven grijpen.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter