Zowel gietvloeren als vloerverwarming worden steeds populairder. Daarbij komt dat gietvloeren en vloerverwarming in veel gevallen een perfecte combinatie zijn. Waarom zou je kiezen voor een gietvloer met vloerverwarming en welke gietvloeren zijn hiervoor geschikt en welke minder?

Kunststof gietvloer

Het grootste probleem wat kan optreden bij het gebruik van vloerverwarming in combinatie met een gietvloer is het ontstaan van krassen. Een kunststof gietvloer is goed te combineren met vloerverwarming omdat dit type gietvloer elastisch is waardoor deze niet snel scheurt. Ook is dit type gietvloer niet te dik waardoor het de warmte goed geleidt. 

Troffelvloer 

Troffelvloeren zijn misschien wel het best combineerbaar met vloerverwarming. Deze vloer heeft een open structuur en laat de warmte goed door. Hierdoor kan het energieverbruik wel 30% lager liggen dan bij andere vloeren met vloerverwarming. 

Cementgebonden gietvloeren

Bij cementvloeren wordt er een laag aangebracht van 2 tot 20mm die bestaat uit cement, bindmiddel en diverse andere chemische stoffen. Bij het leggen van een dergelijke vloer komt veel handwerk kijken. Of dit type vloer te combineren is met vloerverwarming hangt af van de samenstelling. 

Epoxy gietvloer 

De epoxyvloer is moeilijk te combineren met vloerverwarming. Epoxy is een zeer hard materiaal dat moeilijk krimp en uitzet spanning kan verdragen. Hierdoor kan de vloer scheuren. Andere soorten gietvloeren zoals terrazzo, beton cire en mortex kunnen wel gecombineerd worden met vloerverwarming. Het risico op scheurvorming is echter altijd aanwezig. Vraag daarom altijd om advies van specialist zoals bij de experts van goedkope-gietvloeren.nl

De voordelen van vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming geeft je een warm en comfortabel gevoel. Met vloer verwarming heb je altijd warme voeten omdat de warmte van onder komt. Daarnaast kun je besparen op je energieverbruik. De ruimte wordt efficiënter en regelmatiger verwarmd omdat deze een grotere warmteopslag plek heeft waardoor er minder energie wordt gebruikt. Het is belangrijk om te vermelden dat als je net een gietvloer met vloerverwarming hebt laten aanleggen je niet onmiddellijk de vloerverwarming moet aanzetten. De vloer heeft minimaal 14 dagen nodig om rustig te kunnen uitharden. 

Hoe kun je scheuren voorkomen?

Om scheuren in je nieuwe gietvloer te voorkomen kun je je het beste aan de volgende regels houden:

  • Begin met een watertemperatuur van de CV die minimaal vijf graden hoger is dan de temperatuur van de ruimte.
  • Iedere vierentwintig uur verhoog je de temperatuur met vijf graden totdat deze 40 graden bereikt
  • De temperatuur van het water moet 24 uur lang constant blijven
  • Nadat deze stappen zijn uitgevoerd volgt het afkoelen van de vloer. Verlaag de watertemperatuur elke vierentwintig uur totdat je de temperatuur waarmee je bent gestart hebt bereikt. Herhaal bovenstaande stappen een aantal keren voor een optimaal resultaat.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter