Voor een nieuwe vloer in je woning zijn er veel opties. We geven in deze artikel tips bij het uitkiezen van nieuwe vloer. Uiteindelijk gaat het om het materiaal, de kleur en het patroon.

De ruimte

In welke ruimte wordt de nieuwe vloer gelegd? Niet alle materialen kunnen goed tegen nattigheid en zijn daarom niet geschikt voor de natte ruimtes. Het is niet ongebruikelijk om voor die ruimtes een andere vloer te kiezen dan voor de overige ruimtes. Bij onder meer een gietvloer hoeft dat onderscheid niet te worden gemaakt. Wat is de omvang van de ruimte? In een kleine ruimte kan je met gebruik van koele en lichte kleuren er voor zorgen dat de ruimte groter lijkt. Met een vloer met een druk patroon in een kleine ruimte oogt die ruimte klein. Bij een grote ruimte kan heel goed brede planken en een donkere kleur worden gebruikt. Zo’n kleur maakt die ruimte sfeervol.

Soort gebruik

Het type gebruik van de nieuwe vloer hangt veel af van de ruimte waarover we praten. In ruimtes die veel worden gebruikt, zoals de woonkamer, is een vloer die tegen een stootje kan belangrijker dan in andere ruimtes, zoals een slaapkamer. Dat geldt nog meer als kinderen van de ruimte gebruikmaken, wat natuurlijk geldt voor de woonkamer. Kruipen de kinderen over de vloer en/of heb je harige huisdieren, dan is het belangrijk dat de vloer gemakkelijk en goed schoon is te maken. Dan is het ook goed als de vloer niet snel krast.

Vloerverwarming

Heb je vloerverwarming of ga je die nu samen met de nieuwe vloer leggen? Dan zijn er om die reden een aantal materialen minder geschikt. Een vloer moet dan niet isoleren, maar juist de warmte goed geleiden. Houten vloeren zijn gevoelig voor warmteverschillen. Als je een dunne vloer kiest en elektrische verwarming in de vorm van matten of folie, dan hoef je wellicht niet in het cement te frezen. Dat laatste is gebruikelijk bij waterleidingen of elektrische kabels voor vloerverwarming. Dan kan de vloer weer wat dikker zijn, zoals een tegelvloer. Die geleidt ook goed de warmte.

Interieurstijl

De interieurstijl kan van invloed zijn op de vloerkeuze. Is die stijl bijvoorbeeld industrieel, dan ligt het uitkiezen een gietvloer voor de hand. De vloer moet sober zijn. Een kleurrijke vloer en/of drukke patronen vallen dan uit de toon. Daarentegen past een gietvloer niet goed in een retro-interieur.

Bron: Vloerenexpert.nl

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter