Aan de buitenkant lijken alle dekbedden op elkaar maar niets in minder waar. Er zitten grote verschillen tussen andere soorten dekbedden en zijn geschikt voor verschillende situaties. Zo zijn er donzen dekbedden, synthetische dekbedden, zomer dekbedden, winter dekbedden en 4 seizoenen dekbedden. Ook zitten er nog verschillen tussen dekbedden van dezelfde klasse. Zo worden er andere soorten dons gebruikt die allemaal een unieke werking en eigenschappen hebben.

Donzen dekbedden

Een dons dekbed wordt vaak als een eersteklas dekbed gezien en met goede reden. Deze dekbedden zijn lekker licht, zacht en reguleren het vocht goed. Je merkt haast niet dat je er onder ligt. Toch zijn ze goed isolerend en lekker warm in de winter. Er zit nog veel verschil tussen verschillende soorten donzen dekbedden doordat er verschillende soorten dons wordt gebruikt om ze mee te vullen. Vaak wordt er eenden dons gebruikt in de wat goedkopere modellen en wordt de luxe uitvoering vaak gevuld met ganzendons. Voornamelijk ganzendons van de Siberische gans straalt veel luxe uit en wordt gezien als de beste en meest comfortabele soort dons. In sommige gevallen worden de dekbedden ook gevuld met veren waardoor het dekbed steviger aanvoelt.

Synthetische dekbedden

Een synthetisch dekbed is ideaal voor mensen die snel last hebben van allergieën en huisstofmijt. Dit soort dekbedden kunnen namelijk in de wasmachine gewassen worden en bevatten geen dierlijke producten. Synthetische dekbedden gaan ook erg lang mee en zijn daardoor een goede duurzame optie. Ze hebben een minder goede vochtregulatie waardoor je sneller gaat zweten en kunnen soms zwaar aanvoelen ten opzichte van een dekbed van dons.

Winter dekbedden

In de winter kan het ’s nachts erg koud worden. Het is dan erg belangrijk een goed winterdekbed te hebben. Deze biedt goede isolatie waardoor jij ongestoord de nacht doorkomt. Afhankelijk van hoe koud het in jouw huis is zijn er verschillende warmteklassen. Heb jij het altijd koud ’s nachts? Overweeg dan een hoge warmteklasse zodat je het altijd lekker warm zult hebben. Winterdekbedden gaan lang mee en zijn vaak een goede lange termijn investering.

Zomer dekbedden

In de zomer kan het daarentegen al gauw erg warm worden. Het is dan belangrijk dat jouw dekbed goed het vocht reguleert zodat jij niet zwetend wakker wordt. Een deken dat goed kan luchten is ook beter voor de hygiëne doordat de zweet kan ontsnappen en niet het bed in kan trekken.

4-seizoenen dekbed

Er zijn ook nog dekbedden die geschikt zijn voor meerdere seizoenen. Deze zijn vaak gemaakt uit verschillende delen waarbij je als het kouder is een deel toevoegt en als het warm wordt weer een deel af kan halen. Zo heb je met één deken het hele jaar lang de goede temperatuur te pakken.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter