Veel mensen kiezen voor een gietvloer voor hun woonkamer, keuken of hal. Een gietvloer is makkelijk schoon te maken en ziet er strak en modern uit. Zelf je gietvloer leggen kan voordelen hebben. Zo kun je veel kosten besparen. Het aanbrengen van een gietvloer is een tijdrovende klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Een klein foutje kan al snel gevolgen hebben. Daarom is een goede voorbereiding is belangrijk voor een mooi resultaat. Het aanbrengen van een gietvloer gebeurt in verschillende lagen. In dit artikel kijken we hoe het leggen van een gietvloer in zijn werk gaat.

Inspectie van de ondergrond

Het is belangrijk dat een gietvloer gelegd wordt op een effen ondergrond. De voorbehandeling is een van de belangrijkste onderdelen bij het leggen van een gietvloer. Is de ondergrond niet vlak genoeg? Breng dan eerst een egalisatielaag aan met egaline. Leg je de vloer over een ondergrond die niet vlak genoeg is dan bestaat de kans dat er scheuren in de gietvloer ontstaan. Het is dus van groot belang dat de ondergrond helemaal vlak is voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van de gietvloer.

Primer aanbrengen

De gietvloer moet goed hechten aan de ondergrond. Om te zorgen dat dit gebeurt breng je eerst een primerlaag aan op de ondergrond. Deze laag zal ervoor zorgen dat er een verbinding ontstaat tussen de ondervloer en de gietvloer. Primer zorgt ook voor een versteviging van de ondergrond, zodat de gietvloer niet in de ondergrond kan trekken. Nadat de primer is aangebracht moet deze helemaal droog zijn voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Het drogen duurt ongeveer 12 uur.

De schraplaag

Als de primer is aangebracht en de vloer helemaal droog is kan de schraplaag worden aangebracht. Deze laag heeft een nivellerende werking en vult eventuele oneffenheden op. Daarnaast maakt deze laag de vloer elastisch. Bij een ruwe ondergrond is het te adviseren om een wat dikkere schraplaag aan te brengen. Na het aanbrengen van de schraplaag moet de vloer drogen. Het duurt ongeveer 18 uur bij een temperatuur van 20 graden tot de vloer volledig is opgedroogd.

De gietvloer leggen

Als de schraplaag helemaal is opgedroogd is al het voorbereidende werk gedaan. De gietvloer kan gelegd worden. Deze laag bepaald de kleur en de uitstraling van de gietvloer. Als je een betonlook vloer wilt worden er twee kleuren gebruikt. Kies voor hoogwaardige materialen om de perfecte betonlook te krijgen. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op https://www.epoxywinkel.nl/ .  Breng de vloer aan met een trekspatel. Vergeet vooral de hoeken niet! Daarna ga je met een vloerroller over de vloer heen om deze goed aan te drukken en te zorgen dat alles goed vlak wordt. Het is het makkelijkst om de vloer aan te leggen met twee personen. Waarbij een persoon de zijkanten doet en de een persoon het midden van de vloer. Rol eerst kruislings over de vloer en daarna in rechte banen. 

Topcoating aanbrengen

De laatste stap is het aanbrengen van de topcoating. Bijvoorbeeld om een mat of juist glanzend effect te verkrijgen. De topcoating dient ook ter bescherming van de gietvloer tegen krassen en verkleuring door zonlicht. Laat de toplaag goed drogen. Deze zorgt voor het behoud van je gietvloer op de lange termijn. 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter