Er zijn maar weinig kamerplanten zo populair als de Sanseveria. Die stelling klopt misschien niet helemaal. Er zijn natuurlijk kamerplanten die tijdens een bepaalde periode veel meer worden verkocht. Beter is: de Sanseveria is al generaties lang één van de meest populaire kamerplanten. Sla maar eens een oud familie fotoboek open. De kans is zeer groot dat je wel ergens een Sanseveria op de achtergrond ziet staan. Veel kamerplanten zijn onderhevig aan trends. Je ziet ze dan zeer veel voor een bepaalde periode, maar daarna nog nauwelijks. Hoe komt het dat de Sanseveria al zo lang zo populair is?

Achtergrond

Ten eerste is het wellicht interessant om eens in de achtergrond van de Sanseveria te duiken. Waar komt deze plant eigenlijk vandaan? Van oorsprong groeit deze plant in grote gedeeltes van West-Afrika. In deze woestijngebieden weet de Sanseveria moeiteloos te overleven, ondanks de zeer hoge temperaturen en de lange periodes van droogte. De kracht van deze plant is een belangrijke reden voor de populariteit.

De verzorging is een eitje

Deze plant is ijzersterk en is de voornaamste reden dat hij zo populair is als kamerplant. De verzorging is erg makkelijk, zeker in vergelijking met veel andere soorten kamerplanten. Veel kamerplanten zijn namelijk afkomstig uit tropische gebieden. Daar is de luchtvochtigheid hoog en planten die daaraan gewend zijn overleven hier maar moeilijk. De Sanseveria is deze droge lucht juist gewend.

Een ander voordeel is dat de Sanseveria het gewend is om in de brandende zon te staan. Je kunt hem hier dus prima in het raamkozijn zetten, wat voor veel andere kamerplanten juist geen goed idee is. Het klinkt misschien vreemd, maar een Sanseveria doet het ook prima op een meer schaduwrijke plek. Houd er dan wel rekening mee dat de kleuren op de bladeren iets afnemen, maar verder gaat het prima.

De enige manier om het verkeerd te doen bij de Sanseveria? Teveel water geven. Als je teveel water geeft worden de wortels en de bladeren zompig. Dat is ook best logisch als je kijkt naar de natuurlijke groeiomstandigheden. Daar krijgt de plant vaak weken geen druppel water te zien. Probeer die situatie hier na te bootsen.

Zeer veel soorten verkrijgbaar

Een andere reden voor de populariteit van de Sanseveria is de verscheidenheid aan soorten die er te verkrijgen zijn. De meest bekende soort is de Sansevieria Laurentii. Deze soort heeft de kenmerkende gele strepen aan de zijkanten en kan ongeveer een meter hoog worden. Daarnaast bestaan er zeer kleine soorten, zoals de Sanseveria Hahnii. Voor de mensen die meer van stijl houden is er bijvoorbeeld de Sanseveria Moonshine. Deze soort heeft zilverachtige bladeren.

Andere benamingen

In dit artikel gaat het steeds over de Sanseveria, maar deze plant is daarnaast bekend onder een aantal andere namen. Een bekende bijnaam is bijvoorbeeld Vrouwentongen (of Wijventongen). De reden? De bladeren doen denken aan tongen die een scherpe punt uitkomen. Vrouwen hebben over het algemeen een “scherpe tong”, vandaar de referentie.

Ook kun je deze plant kennen onder de naam Dracaena Trifasciata. Na DNA onderzoek in 2017 bleek de soortnaam “Sanseveria” niet juist. Het bleek om een Dracaena te gaan. De volledige naam is dus eigenlijk Dracaena Trifasciata, maar veruit de meeste mensen gebruiken nog de naam Sanseveria Trifasciata.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter