Wat is een Taxus baccata?

De Taxus, ook wel venijnboom genoemd, is een conifeer. De Taxus baccata is in Nederland een erg bekende Taxus die veel wordt gebruikt voor dichte en volle hagen. Het is de enige soort Taxus die je tot op het hout kunt snoeien. De plant groeit vrij traag en is daarmee relatief onderhoudsvrij.

Waarom een Taxus baccata?

Het voordeel van de Taxus baccata is dat deze ook in de winter mooi groen blijft, daarnaast zijn ze erg stevig en sterk. Het is een vrij langzaam groeiende plant, dit zorgt ervoor dat je er niet veel snoeiwerk aan hebt. Hij is dus relatief onderhoudsvrij, wat hem erg geschikt maakt voor veel toepassingen. Een ander voordeel van de Taxus baccata is dat hij erg goed tegen schaduw kan. Het maakt bijna niet uit waar je hem plant, in de volle zon of in de schaduw, hij doet het meestal goed. Hetzelfde geldt voor de ondergrond, zowel in klei als in zand groeit de Taxus baccata probleemloos. Wel wordt aangeraden de plant niet in een te natte ondergrond te planten.

Hoe plant je een Taxus baccata?

Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een Taxus baccata, kun je hem gaan planten. Bij voorkeur wordt de Taxus geplant tussen eind september en begin april. Het mag echter niet vriezen wanneer je hem plant, ook niet op zeer korte termijn. Hieronder lees je stap voor stap hoe het planten van een Taxus baccata in zijn werk gaat.

  1. Kies een geschikte, niet te natte, plek om de Taxus te planten.
  2. Zorg dat ongeveer een halve meter rondom de plek waar de Taxus moet komen onkruidvrij is. Deze stap is van belang, zodat alle voedingsstoffen in de grond gaan naar de Taxus, en niet naar het onkruid.
  3. Graaf een geul, maar plaats de Taxus hier nog niet in. De geul moet niet te diep zijn. Wanneer de Taxusplant uit een pot of een kluit komt, kun je deze gebruiken als indicatie van hoe diep de geul moet zijn. Het is aan te bevelen de grond in de geul losser te maken en het voor optimaal resultaat te vermengen met een geschikte compost. Vervolgens maak je de grond in de geul ietwat vochtig, niet kletsnat. 
  4. Zet de Taxusplant in de geul en graaf hem dicht. Duw de grond voorzichtig aan om stevigheid te garanderen.

Houd er rekening mee dat je de Taxus in de eerste paar maanden voldoende water geeft. 

Kortom

De Taxus baccata is een ideale plant om te gebruiken als haag. Dit komt omdat hij wintergroen en relatief onderhoudsvrij is. Het is belangrijk om de Taxus baccata in de juiste periode van het jaar te planten. Het planten gebeurt stapsgewijs. 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter