Help! Een eikenboom in je tuin is besmet met de eikenprocessierups, wat nu? Ik snap dat je je dat afvraagt, wanneer je voor het eerst een wit spinsel ziet ontstaan op de stam van je eikenboom. Het belangrijkste is om niet in de stress te schieten en een aantal belangrijke stappen te ondernemen. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van deze harige, jeukrups. In dit artikel vertel ik je wat je moet doen als de eikenprocessierups jouw tuin in is gekomen.  

Verwijder het nest niet zelf

Het allerbelangrijkste is dat je niet zelf aan de slag gaat om de eikenprocessierups te verwijderen. Wanneer de rups zich bedreigt voelt, zal deze zijn brandharen van zich afschieten. Zonder beschermende kleding en de juiste techniek, is er een grote kans dat deze brandharen op jouw huid of kleding terecht komen. Hierdoor kan het gif zich gaan verspreiden en kun jij last krijgen van de vervelende klachten die de eikenprocessierups kan veroorzaken. Bel dus altijd een professionele bestrijder om de rupsen en de nesten te verwijderen. Zij weten precies hoe ze dit moeten doen en dragen beschermende kleding zodat de brandharen niet kunnen doordringen.

Neem maatregelen om jezelf te beschermen

Wanneer je een nest gesignaleerd hebt in je eigen tuin, dan is het naast hulp inschakelen ook belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. De eerste maatregel die wordt aangeraden is om uit de buurt te blijven van het nest. Dit geldt voor jezelf, maar ook voor de rest van je gezin en huisdieren. Laat je hond en kinderen dus ook niet meer in de buurt komen van de boom. Daarnaast kun je de volgende stappen ondernemen om het risico te beperken, tot het nest verwijderd wordt door de bestrijdingsdienst: 

  • Sluit je ramen en deuren goed af wanneer het hard waait: de brandharen kunnen bij wind loskomen van de nesten en kunnen zo je huis binnenwaaien.
  • Hang je was binnen op in plaats van buiten: wanneer je je kleding buiten ophangt, is de kans groot dat er brandharen in terecht komen. 
  • Was je kleding regelmatig en vooral wanneer je in de buurt bent geweest van een eikenboom.
  • Draag bedekkende kleding wanneer je toch even je tuin in gaat, hierdoor kunnen de brandharen minder snel op je huid terecht komen. Ga daarnaast, indien mogelijk, aan de andere kant van de tuin zitten. 

Wanneer je deze stappen volgt, verklein je de kans op klachten van de eikenprocessierups aanzienlijk. Krijg je toch klachten? Dan is het vaak een kwestie van uitzitten, hoe vervelend dat ook is. Wordt het ondraaglijk of gaat het niet over? Dan kun je je huisarts raadplegen.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter