Halfverharding komt vaker voor dan je denkt. Zo zie je halfverharding op verschillende openbare plekken als begraaf- en parkeerplaatsen, maar ook zie je dat steeds meer mensen halfverharding gebruiken om hun oprit wat steviger te maken. Ben jij nou toevallig ook op zoek naar de juiste halfverharding, heb je geen idee uit welke soorten je kunt kiezen en welke halfverharding nou echt bij jouw wensen aansluit? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Ik leg elke halfverharding die voor jou van belang is rustig en duidelijk uit.
Wat is halfverharding eigenlijk?
Voordat we doorgaan naar de details van de halfverharding en welke soorten halfverharding er eigenlijk allemaal bestaan, is het handiger om eerst te gaan kijken wat halfverharding eigenlijk is. Halfverharding is een bepaalde verharding die iets sterker is dan de ondergrond op die bepaalde plek. Voorbeelden van plekken waar je halfverharding tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld opritten of wandelpaden. Het originele wandelpad is niet stevig genoeg. Je zakt dus bijvoorbeeld weg in de grond. Halfverharding is hiervoor de oplossing en zal ervoor gaan zorgen dat het betreffende stuk grond meteen een stuk steviger wordt. Word jij dus helemaal gek van die losse grond op jouw oprit? Dan moet je eens gaan kijken of halfverharding daadwerkelijk iets voor jou is…
Materialen
Zoals je weet, zijn er verschillende soorten halfverharding. Ik leg je elke halfverharding even rustig en duidelijk uit zodat jij precies weet welke het beste bij jouw wensen aansluit.
- Grind:
De meest bekende soort is natuurlijk grind. We kennen de ronde vorm allemaal. In de wereld van halfverharding zijn er wel een aantal verschillende soorten grind. Het grove grind dat los blijft liggen komt het meest voor, maar van het fijne grind of leemgrind wordt ook steeds meer gebruik gemaakt.
- Stol:
Ook stol is een veelvoorkomende halfverharding. Dit is een mengsel van zand, steen en leem. Door het leem heeft deze halfverharding een beetje vastigheid. Door de aanwezigheid van zand en steen is de halfverharding redelijk stevig en dus ideaal voor bijvoorbeeld een oprit.
- Nobre Cál:
Met name fiets- en wandelpaden zijn steeds vaker voorzien van Nobre Cál halfverharding. Dit fijnkorrelige breekmateriaal wordt steeds populairder. Deze halfverharding is afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente en heeft een hoog gehalte calciumcarbonaat.
Nu duidelijk is dat er een flink aantal verschillende soorten halfverharding bestaat, komt het simpelweg neer op jouw keuze. De soort waarvan jij voorziet dat het perfect aansluit bij jouw wensen is zeer waarschijnlijk ook gewoon de juiste. Vergelijk goed en vraag om advies. Op deze manier worden jouw ergernissen snel en simpel opgelost.